Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът иска екшън план за край на наблюдението ни от Брюксел

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в докладите от Брюксел трябва да виждаме целите в дългосрочен план, а не само от доклад към доклад. По повод последните критики на Европа към правораздавателната ни система, президентът съобщи, че в близките дни ще има срещи при него. Той смята, че докладите на Европейската комисия ни сочат дали прогресираме в дългосрочна цел, а именно да си реформираме системата на правораздаване така, че да отпадне механизма за координация и контрол.

Българската армия се предвижва в своята реформа по приоритетите наложени в Бялата книга. Това обхваща и броят на военнослужещите. Много добре е описано колко са били през 2010 година и колко ще бъдат през 2014 година в плана за развитие. Аз мога да кажа категорично, че в края на 2014 година военнослужещите ще бъдат малко над 25 хиляди души. Това, което е важно, че армията успя, благодарение на фискалната дисциплина и оптимизиране на процесите, да се разплати по голяма част от сделките от миналото. В момента задълженията на БА спаднаха до едно много приемливо ниво – 572 милиона за края на 2009 година, до 112 милиона в края на 2011 година. Това е едно много добро ниво, от което можем да стартираме с нови инвестиции. Работим по темата с многоцелевите изтребители, има също така ясно разписани цели и за другите въоръжени сили. Хубавото е, че МО успя да подобри драматично финансовото си положение и да създаде предпоставки за нов хоризонт за инвестиции. Държавата е малък длъжник на МО. Европейските държави в НАТО средно дават по 1,5% от брутния национален продукт за отбрана и това е минимум. В България сме леко под този процент. Вярно е, че има финансова криза, но тя не бива да се превръща и в криза на отбраната и сигурността.

Росен Плевнелиев изрази и притеснение за докладите от Брюксел:

Това, което мен ме притеснява е, че ние в България гледаме на докладите от Брюксел от доклад до доклад. Докладите от Брюксел са, за да може да ни посочат дали прогресираме в дългосрочната цел. Дългосрочната цел на България е да си реформираме системата на правораздаване така че да отпадне и механизма за координация и контрол. Това трябва да бъде планът. Затова аз ще направя поредица от срещи, за да изясним как да приключим до края на 2013 година с реформите и да излезем с достойнство от този механизъм. 


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени