Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов медиен съюз

Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет в състав: Тошо Тошев, Делян Пеевски, Тодор Батков, Димитър Друмев, Светлана Шаренкова и Валери Запрянов ще учредят днес нов медиен съюз. В интервю за предаването "Преди всички" Валери Запрянов уточни, че в новия съюз ще членуват вестниците "Стандарт", "Преса", "Новинар", "Монитор","Земя", "Телеграф",списанията на издателство "Санома", списание "Тема". Сдружението на вестниците от провинцията ще участва като асоцииран член, каза Запрянов.

Той определи новия съюз като "отворен". Периодът е труден, тежко е в това време да оцелееш сам. Съюзът ще се противопостави на корпоративната журналистика. Ако жълтите издания станат розови, т.е."папарашки" - тогава ще са добре дошли в съюза и те. Ще има регистър на собствеността, каза Запрянов, и собствениците на изданията ще бъдат регистрирани.

Доц. Мария Нейкова - медиен анализатор, преподавател във Факултета по журналистика предположи, че този съюз ще търси нова бизнес формула за съществуването на изданията и въпросът за преодоляването на корпоративната журналистика ще си остане. Много е важно да видим кои професионални проблеми ще се решават, каза тя. Ако се говори изобщо за професията, трябва задължително да погледнем последната класация на "Репортери без граници". Връзките на журналистите с политиците изобщо не се поставят на дневен ред. На последния рожден ден на Тошо Тошев, когато той обяви новия вестник "Преса", беше цялото държавно ръководство.

Разговора на Таня Величкова с Валери Запрянов и с доц. Мария Нейкова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени