Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати: Членството в Шенген е провалена цел за това правителство

Снимка: europa.eu
 

Обяснението, че една партия, един сайт и една личност разиграват целия Европейски съвет е несъстоятелно, каза в предаването "Неделя 150" евродепутатът Филиз Хюсменова по повод изказването на премиера Бойко Борисов за отложеното членство на България в Шенген. Докладите показват, че България е изпълнила техническите критерии за влизане в Шенген, но страната ни се държи като ученик, който е написал добре домашното си и чака да го похвалят и да го пуснат в по – горен клас. Трябва обаче да осъзнаем, че се намираме в криза и трябва да реагираме гъвкаво и адекватно на ситуацията, каза още Хюсменова. 

Според евродепутата Станимир Илчев, българското правителство не е реагирало адекватно и категорично за този сайт, който събира оплаквания срещу български емигранти в Холандия. Категорично е, да се призове за бойкот на холандските стоки, но не е ефективно, каза Илчев и добави, че политиката, която се води срещу България не среща адекватен отпор.

Членството в Шенген е една провалена цел за това правителство, каза в предаването "Неделя 150" евродепутатът Кристиян Вигенин. Факт е, че Европейския съвет свикна с идеята, че Холандия чака два положителни доклада за България по мониторинговия механизъм, но такива в близко бъдеще не се очертават, каза Вигенин. Според него, управляващите нямат идея какво може да бъде направено отсега нататък.

Според евродепутата Светослав Малинов, ГЕРБ не разбират политическия аспект на проблема с членството на страната ни в Шенген. България има проблем с доверието, а не с техническата готовност, каза Малинов.

 

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна