Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Не е добра идея да се обърнем към МВФ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на  ДСБ Иван Костов е споделил идеи с финансовия министър Симеон Дянков на среща, която двамата са имали в края на миналата седмица, разказа Костов в предаването "12+3". Ако се пускат държавни облигации на пазара на инвеститорите, трябва да им е ясно, че не могат да диктуват неприемливи условия на бъгарската държава. Хубаво е те да знаят, че държавата не е притисната в ъгъла. Тезата за Сребърния фонд в този й вид може да послужи по много положителен начин, каза Костов. От Сребърния фонд не се финансират пенсии, той е само резерв. В случай на крайна нужда оттам могат да се изтеглят пари за пенсии. 

Втората идея е българските облигации да могат да се търгуват непрекъсното. Тогава те имат ликвидност. Третото е на пазара на облигациите да се пуснат пенсионни фондове, застрахователни дружества, защо не фирми и, разбира се, физически лица. Държавата ще катастрофира, в случай че Mинистерството на финансите се опита да използа само остатъка от фискалния резерв, за да финансира дефицита и облигациите и ако се опита да не излезе на външния пазар. Тогава наистина ще има неспособност да се обслужат задълженията на страната.

Според Иван Костов не е добра идеята да се обърнем към Международния валутен фонд, защото ще се усложнят още повече нещата. Това ще е деградация на ниво 1999-2000 година. Няма да се стигне дотам.

 В звуковия файл можете да чуете интервюто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна