Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ушев: Съдът преценява дали да разреши споразумение между обвинението и защитата

Снимка: БГНЕС
Може би и за мен е малко изненадващо, че толкова споразумения се сключиха за тези два месеца. Всъщност приключиха общо 10 дела, от които 7 - със споразумения, но всичко е в рамките на Закона. Това каза председателят на Първоинстанционния специализиран наказателен съд Георги Ушев в предаването "Преди всички". Тези споразумения са всъщност когато обвиняемият признае вината си. Между неговия защитник и прокурора се постига споразумение какво наказание да му се наложи. Редно е, когато има пострадало от престъплението лице, то също да бъде призовано, за да му се обясни възможността да се конституира като частен обвинител и граждански ищец в процеса. В този случай, ако това бъде направено, това лице също участва в подписването на споразумението. Аз лично винаги съм процедирал така. Обаче в случаите, които са за организирани престъпни групи с цел извършване на престъпления, свързани с разпространение на наркотици, няма пострадали лица, обясни той.

Ушев беше категоричен, че без съгласието на пострадалия от извършеното престъпление споразумение между защитата на обвиняемия и прокурора не може да се постигне, тъй като по Закон следва всички лица да са съгласни със споразумението.

Съдът трябва да вземе решение дали да одобри, или да не одобри това споразумение. Той извършва преценка дали споразумението противоречи на Закона и морала и ако от доказателствата по делото се установява вината на подсъдимия, наказанието е подходящо, съдът няма никакво основание да не одобри споразумението, каза Ушев и допълни, че повечето от споразуменията са за ефективни присъда, но има и условни.

Хубавото на споразумението е, че влиза в сила веднага, не подлежи на обжалване и има характер на влязла в сила присъда, т.е. лицето днес и сега получава присъдата си. Процесът не се разтяга във времето, каза председателят на Първоинстанционния специализиран наказателен съд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени