Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Георгиев: При избора на лидер на БСП ключови са идеите

Снимка: БГНЕС

По повод дискусията на тема "Съвременната криза и България утре", проведена от Централния дискусионен клуб към Института "Димитър Благоев", в "Преди всички" за коментар бе поканен социологът Живко Георгиев.

БСП има няколко важни предизвикателства, на които трябва да отреагира, ако иска да остане в политическото бъдеще като ключов фактор на политическата сцена, а не като част от миманса. Тя няма да успее да реализира амбициозните си цели, ако не успее да спечели на своя страна по-значителна част от българския гласоподавател в активна и младежка възраст. Представянето й към момента, пък и на миналогодишните избори, беше безспорно слабо. Тя няма да успее, ако не върне позициите си в големите градове, където е събрана значителна част от активното население - градската средна класа, дребните предприемачи, новите професионалисти, изтъкна той.

В дебата за избор на лидер на БСП ключови ще се окажат идеите, не просто обещанията за спечелване на утрешните парламентарни избори. Подозирам, че ще бъдат доста детайлно разработени и политическите технологии и визиите, които ще предложат двамата, а защо не и трима-четирима кандидати за лидерския пост, прогнозира Георгиев. 

Той подхвърли идеята, че съществува вероятност в противоборството между Сергей Станишев и Георги Първанов да бъде избран среден вариант, т.е. някаква институционална форма, в която и двамата да имат лидерски позиции.

Чуйте цялото интервю на Таня Величкова с Живко Георгиев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна