Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68 % от българите одобряват "шамарената фабрика"

Снимка: БГНЕС
68 % от българите одобряват използването на т.нар. "минимално насилие" над децата с издърпване на ухото или удряне на шамари. Това показват данните от представителното проучване на НЦИОМ от 3 до 15 февруари по повод предложенията в проектозакона за детето.

НЦИОМ констатира, че няма възрастови разлики в подкрепата на възпитателните мерки като шамари и дърпане на ухото. Т.е. те се прилагат от всяко поколение българи. 83 на сто от анкетираните се обявяват срещу насилието като метод на възпитание. 91% от българите подкрепят изискването детето до 8-годишна възраст да не се оставя без надзор. Според 83 на сто дори този контрол е необходим и за децата до 12 години.

85% от българите смятат, че децата до 14 години трябва да бъдат придружавани на обществени места, а когато децата са между 14 и 18 години, да излизат с придружител след 22 часа.

Най-висока подкрепа - 93%, получава правото на закрила на детето срещу въвличането му в политически, религиозни или синдикални дейности. За 43 на сто детето трябва да има право да съди родителите си ако са нарушени основните му права.

За повече от 60 на сто от българите най-доброто за децата без родителски грижи е да се потърси начин да бъдат настанени при свои роднини.

Спирането на социалните помощи като санкция за родителите, които не полагат грижи за децата си се одобрява от 86% от българите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени