Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Вземе ли нов кредит Валентин Захариев, ще пренесем проблема и върху банките

Снимка: Архив

Валентин Захариев, собственикът на  ОКЦ-Кърджали, заяви на пресконференция, че договорът за прехвърляне на собствеността на ГОРУБСО е подписан снощи от него, но от страна на новия купувач, е подписан само от един предствител. Захариев твърди, че средства за заплати на работниците в ОЦК-Кърджали са осигурени и ще ги получи чрез банков заем с ипотека. В момента се правели обезпеченията, а процедурата ще отнеме 2-3 дни.

В предаването "Нещо повече" Георги Кадиев от БСП разказа, че по времето, когато е бил заместник-министър на финансите и когато Валентин Захариев беше данъкоплатец номер 1 в държавата, бизнесменът е получил разрешенеие за разсрочване на изплащането на данъците си (около 18 милиона лева). 

Вкарани в банкова сметка, средствата вероятно са довели до печалба от 3-процентния марж, изчисли Кадиев. На въпрос дали имал "политически чадър" Кадиев отправи отговора си към имена и факти, свързани с НАП. Когато има политически чадър върху която и да е личност и сектор, това винаги излиза върху гърба на данъкоплатеца. Вземе ли нов кредит Захариев, ще пренесем проблема от промишлеността към банковата система. Да не стане така, че да се налага да спасяваме след това банка, попита Кадиев.

Междувремеменно стана стана ясно, че БСП-Кърджали ще сезира прокуратурата за тайна продажба на акции на работници от Оловно-цинковия комбинат. Социалистите изнесоха данни как дяловото им участие в приватизирания от тях завод е изкупено от СиБанк и впоследствие продадено на Валентин Захариев. Сделката е извършена без знанието на металурзите. От БСП настояват в Народното събрание да бъде създадена анкетна комисия по случая.

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна