Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да изгради пристанище за пренос на втечнен газ

Снимка: БГНЕС

Ако Грузия успее да прекара газ през Поти от Азербайджан, то България може за две години да изгради специализирано пристанище в Бургас за пренос на втечнен газ. Вече има и предпроектни проучвания, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в град Батуми в автономната република Аджария след разговорите с президента на Грузия Михаил Саакашвили и премиера Ника Гилаури.

Премиерът добави, че проектът "Северен поток" ще е лакмусът дали Европа наистина иска диверсификация на каспийско синьо гориво. Борисов уточни, че България ще поиска експертна и финансова помощ за по този въпрос от Европейската комисия, а отговорът на Брюксел ще покаже реалната европейска позиция:

Реално нищо не може да се случи, защото това е толкова геостратегически обвързано с взаимоотношения и интереси на великите сили, че просто без да се разберем с тях, без те да се съгласят, каквото и да се прави няма да стане.

Борисов съобщи също, че се работи за създаването на туристическа връзка Батуми - Истанбул - Бургас. Тази вечер премиерът и българската правителствена делегация пристигнаха на официално посещение в Армения.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени