Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузия шокира Португалия и отива на осминафинал

Снимка: БТА

Дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на директните елиминации след победа с 2:0 срещу шампиона за 2016 година Португалия.

Точни за селекцията на Вили Саньол бяха нападателите Хвича Кварацхелия и Жорж Микутадзе през двете полувремена, като вторият поведе и в класирането при голмайсторите с три попадения.

С успеха си в Гелзенкирхен Грузия събра 4 точки и завърши на трето място в крайното класиране в група "F", като в осминафиналите ще играе с Испания. Освен това за черноморската страна победата бе първа на голям футболен форум в историята.

Португалия, за която днешният мач бе без значение за класирането, приключва на първа позиция с 6 точки и във фазата на директните елиминации ще се изправи срещу Словения.

Мачът на "Арена АуфШалке" започна с гол от съблекалнята, тъй като Грузия успя да поведе още с първата си атака. Във втората минута португалците изгубиха топката в противниковата половина. Жорж Микутадзе я пое, напредна и подаде към непокрития Хвича Кварацхелия и за нападателят на Наполи не бе проблем да вкара очи в очи с Диого Коща.

След допуснатия ранен гол Португалия притисна съперника си, но чистите ситуации за гол пред Гиорги Мамардашвили дълго време липсваха. Първата по-опасна ситуация за вратаря на испанския Валенсия дойде чак в 17-ата минута, когато изби в корнер удар на Кристиано Роналдо. Капитанът на Португалия стреля със 130 км/ч от фаул, но изстрелът му бе в обсега на вратаря и Мамардашвили спаси. 

В 28-мата минута Франсиско Консейсао бе близо до изравняването, но изстрелът му не намери очертанията на вратата. В същото време Кристиано Роналдо имаше напълно основателни претенции за дузпа, тъй като дълго време бе държан за фланелката от грузинския бранител Лука Лочошвили, но главният съдия от Швейцария Сандро Шерер не само не отсъди 11-метров наказателен удар, но и вдигна картон на Роналдо заради реплика.

Малко след това Грузия бе много близо до втори гол, но опасно центриране на Кварацхелия от фаул мина на сантиметри покрай двама негови съотборници.

До края на полувремето играта продължи да се води пред вратата на Грузия, но Португалия не успя да изравни.

Минута след старта на втората част удар на Кристиано Роналдо бе блокиран от защитник в корнер.

Грузия отговори с опасен изстрел от границата на наказателното поле на Кварацхелия, който обаче попадна в ръцете на Диого Коща.

В 55-ата минута грузинците получиха право да изпълнят дузпа. Антонио Силва препъна в собственото си наказателно поле Лука Лочошвили, който само това и чакаше, за да падне на земята. Главният съдия Шерер остави играта да продължи в реално време, но след сигнал от колегите му, отговарящи за системата за видеоповторения (ВАР), премисли решението си и даде дузпа. Зад топката застана Жорж Микутадзе, който бе точен за 2:0, а с това записа и третия си гол от началото на Евро 2024, с което поведе еднолично в класирането при голмайсторите.

Малко след това старши треньорът на Португалия Роберто Мартинес реши да извади от игра Кристиано Роналдо и на негово място влезе Гонсало Рамош. Това обаче не внесе нужната свежест в представянето на "мореплавателите", които до края на мача стигнаха до голови положения, но така и не успяха да преодолеят брилянтния Гиорги Мамардашвили.

Грузия прие с радост играта в своята половина, а ударите на Нелсон Семедо, Франсиско Консейсао и Диого Далот така и не намериха мрежата.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени