Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: През 2011 г. няма престъпен бизнес, който да е увеличил обема си

Снимка: БГНЕС
През 2011 г. няма престъпен бизнес, който да е увеличил своя обем. Но ако говорим за периода 2010–2011 г., такъв е случаят с пазара на нелегални цигари. Това заяви в предаването "Преди всички" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Опитали сме се да разгледаме пазар по пазар. Ситуацията там, където има огромни пазари, например какъвто е пазарът на ДДС измамите – говорим за организирани ДДС измами, не говорим за това, което спестяват фирмите, опитвайки се да получат икономически предимства. Там например виждаме, че след големия пик, който имаме в продължение на 10 години и който достига към 2008 г., след това действително кризата много сериозно повлиява на оборотите на тези организирани измами. Подобна е ситуацията примерно при голям пазар за България, какъвто е проституцията. Говорим за проституцията не само вътре в страната, а това, което ние наричаме експорт на сексуални услуги. Там действително има сериозно свиване на пазарите, например южните пазари, южноевропейските пазари, Гърция, Испания, Италия. Така че, да – организираната престъпност е засегната от кризата безспорно, коментира той.

Не може да се отрекат случаи, в които действително имаме свиване на обемите на пазарите, свиване на активността в резултат на дейността не само на правоохранителните органи, но и на приходната администрация например, подчерта Безлов и даде пример с пазара на петролни продукти и пазара на цигари.

Той добави, че има и нови възможности за организираната престъпност, като най-много те са по отношение на скимиращите устройства и популярните наркотици: Ако при хероина виждаме сериозно свиване, обратно, при марихуаната виждаме ръст на продажбите, особено производството в затворени помещения, и съответно възстановяване на нивата от преди кризата.

Запитан за мнението му по решението на мегаделото "Наглите", Безлов каза: Струва ми се, че това е една действително доста спорна ситуация, в която, от една страна, имаме доста тежки присъди, от друга страна, имаме оправдателни присъди на част от обвиняемите. Мисля, че това действително е една първа стъпка към решаване на проблема с тази група, която извършваше в такъв дълъг период от време толкова тежки престъпления. (...) Нека да не избързваме. Знаем твърде малко все още за процеса. Струва ми се, че много неща се казаха. Според мен много от тях бяха излишни, някои от тях бяха тенденциозни.

Той се надява, че този път няма да се стигне до размяна на обвинения между прокуратура, МВР, съд и защита и т.н.: Това, което се случва за този един ден, този път като че ли няма такова противопоставяне. Струва ми се, че нещата се дискутират малко по-нормално.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна