Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Не съм обладан от лидерски претенции

Снимка: БГНЕС
Не съм обладан от лидерски претенции. Моята политическа амбиция е да утвърдим нашите идеи, категоричната лява идентичност, която наричам радикален ляв реформизъм, и силните позиции на БСП в европейското социалистическо семейство. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Обединението на левите социалисти в БСП Янаки Стоилов. Той добави, че на конгреса трябва да се намерят решенията, които ще направят БСП по-силна и с по-високо доверие, а не партията да се окаже разединена и отслабена. Според него и двата изхода от конгреса са еднакво вероятни.

Стоилов смята, че има известно разделение между хората в зависимост от предпочитанията им към Станишев или Първанов. Голяма част от социалистите са смутени от това разделение, подчерта той и добави: В дискусията между двамата трябва да се изяснят политическите позиции. Такъв спор може да бъде полезен, само ако той допринася за оформяне на идентичността на БСП и за нейната политика.

БСП, която претендира за демократична промяна в обществото, сама трябва да покаже, че действа изцяло според устава и според правилата. Сегашното авторитарно управление не може да бъде отстранено от власт от партия, която в някои случаи се проявява като полу или псевдодемократична, защото е необходимо самите социалисти и симпатизанти да определят нейната политика и нейните представители
, коментира той.

Запитан от опасността от контролиран вот на делегатите на конгреса, Стоилов отговори: Тази тенденция се задълбочава. Вярно е, че на конгресите има твърде много предложения и понякога дори добросъвестни делегати, които искат да се ориентират в това кои са хората и как да бъдат избирани, имат нужда от консултация, за да направят своя избор. Но факт е също и опитът да се правят договорки между различни групи, да се фаворизират или пък да се отстраняват някои хора. Да не забравяме, че този национален съвет започна злополучно своята дейност. При избора на изпълнителното бюро имаше подобни опити и това наложи повторното провеждане на избора. Също се наблюдава тенденция на известно феодализиране на някои от местните структури със стремежа те да действат напълно самостоятелно спрямо центъра, а част от ръководствата се капсулират, за да могат да бъдат в по-благоприятна за себе си среда, вместо да разширяват доверието в организацията, а оттам и общественото доверие към БСП.

Янаки Стоилов смята, че отлагането на вота на недоверие за след Великденските празници е поредният трик на ГЕРБ с цел хората да позабравят за темата. Какъвто и да е резултатът от този вот, това не отменя необходимостта да започнем следващите действия – за национална подписка за предизвикване на референдум срещу приетото от парламента решение и за бъдещето на ядрената енергетика в България. Ако такъв референдум има положително отношение към темата, ние се ангажираме при спечелване на парламентарните избори отново да бъде стартиран този проект, категоричен е той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна