Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите искат да се повиши изкупната цена на меда

Снимка: БГНЕС
Наистина всяка трета хапка на трапезата се дължи на опрашителната дейност на пчелите. Затова намаляването на техния брой предизвиква много тревоги. Съгласно агростатистиката за 2010 година броят на пчелните семейства беше малко над 713 хиляди. По данни на наши структури в страната поне 1/3 от тях са загинали заради тежката зима тази година, т.е. над 210 хиляди пчелни семейства. Това каза председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов в предаването "12+3".

Положението е много сериозно, тъй като за нас това е липса на доход. Възстановяването на тези пчелни семейства ще бъде трудно. Около 30 хиляди са пчеларите в България, каза още Михайлов.

По думите му България произвежда между 6 и 12 хиляди тона годишно мед, като около 60-70% от тези количества се изнасят за страните от ЕС.

Проблемът ни е в реализацията на меда. Поради ниските изкупни цени от търговците на едро не можем да си продаваме меда. Един производител би трябвало да продава 1/3 от произведеното количество, 1/3 да остави за лична употреба и 1/3 да пази в запас. Докато цените на дребно се увеличиха средно между 1-1,5 лева, то за килограм на едро не мръднаха. Това са пазарни условия и държавата не може да се намеси. Ние искаме да се повиши изкупната цена на меда, каза той.

Държавата ни е оставила на съвсем заден план. Всички получават държавна помощ заради щетите, които са претърпели заради тежката зима, докато за пчеларите няма, каза Михайлов. Той обясни, че още през март са уведомили министъра на земеделието за загубите през зимата, но няма никакъв отговор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени