Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Приемаме създаването на рамков закон за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Един от големите плюсове на днешното становище на КСНС е този за рамков закон за националната сигурност. Закон, който да регламентира елементите на системата за националната сигурност, който вероятно ще определи какви са взаимоотношенията между тези елементи, какъв е механизмът за взаимодействие и контрол върху тези елементи на националната сигурност. Същевременно се приема и предложението това да бъде Закон, който да предшества приемането на отделните устройствени закони на НРС, НСО и за военното разузнаване. Това каза депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов в предаването "Нещо повече".
Имаме известни опасения със сроковете, които бяха посочени от страна на президента Плевнелиев и на премиера Борисов. Разбирам, че се предвижда Законът да бъде внесен до края на месец декември и до месец април на следващата година да бъдат приети. Опасенията ми идват от това, че следващата година е изборна година и вероятно тогава ще има и други по–съществени въпроси и си мисля, че трябва да направим всичко възможно да избързат с издаването на законите, но да не прибързват, каза Найденов и допълни, че е добре законите да бъдат приети до края на тази година.

Не бива да подценяваме и въпросът за силния парламентарен и граждански контрол. Той ще бъде предмет на рамковия закон и съответно на устройствените закони. Позицията на БСП е това да бъде контрол от различни парламентарни комисии, а не от една специализирана комисия, каза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна