Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: На КСНС се постигна абсолютно пълен консенсус

Снимка: БГНЕС
Консултативният съвет по национална сигурност /КСНС/ протече в рядко срещан дух на конструктивност и диалог между представителите на политическите сили и представителите на изпълнителната власт, каза в предаването "Неделя 150" Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

 

Абсолютно пълен консенсус и това трябва да го отчетем като много голям успех на КСНС. Трябва да търсим по – ефективни механизми за управление на процесите в системата на националната сигурност. Трябва да се изработи един пакет от законопроекти. От там трябва де се започне, защото без единна рамка и без урегулиране на нещата така, че службите да работят с ясни правила, ще постигнем трудно каквото и да било, каза Цветлин Йовчев.

На въпрос дали има асиметрия, свързана със сигурността, бившият шеф на ДАНС обясни, че асиметричните заплахи са тези, при които потенциалният противник с много малки ресурси може да нанесе много голяма вреда. По думите му този вид заплахи изискват действия на повече от една организация и институция, за да се противодейства ефективно.

По темата за енергийната сигурност Цветлин Йовчев каза, че на КСНС е постигнат широк консенсус. Необходимо е да изведем като национални приоритети енергийната ефективност и диверсификацията, допълни Йовчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна