Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се международният натиск срещу Киев заради случая Тимошенко

Тимошенко показва синините, които твърди, че е получила в затвора
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Увеличава се международният натиск върху украинските власти заради съобщенията, че бившият премиер Юлия Тимошенко е била тормозена в затвора. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по правосъдие Вивиан Рединг възнамеряват да бойкотират Европейското футболно първенство, на което Украйна ще бъде домакин заедно с Полша през юни. Германският канцлер Ангела Меркел също обмисля да не присъства на спортното събитие.

Говорител на Меркел вече заяви, че присъствието на канцлера в Украйна за Евро 2012 ще зависи от съдбата на Тимошенко, която освен това започна гладна стачка. Американският държавен секретар Хилари Клинтън също изрази силната загриженост на Вашингтон за състоянието на бившия украински премиер. Президентите на пет европейски страни - Австрия, Чехия, Германия, Италия и Словения, пък обявиха, че няма да отидат на срещата на върха на лидерите от Централна и Източна Европа, която трябва да се проведе в Ялта на 11 и 12 май.

Повод за вълната от негативни реакции срещу управляващите в Киев станаха появилите се в петък снимки, разкриващи синини по тялото на Тимошенко. Тя твърди, че те са причинени от надзирателите в затвора в Харков. Украинската прокуратура отрече обвиненията, като заяви, че Тимошенко се е самонаранила.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени