Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според юристи проектозаконът за конфискацията се претупва

Снимка: БТА

В  предаването "12 плюс" във връзка със Законопроекта за конфискацията за коментар бяха поканени проф. Огнян Герджиков и адвокат Емилия Недева. Те изразиха своите "за" и "против"  законопроект, по който депутатите работят усилено в последните дни. Проектозаконът предвижда проверката да е тайна, да продължава година и половина, да обхваща 15 години назад, като се търси несъответствие за над 200 хлд лева между стойността на имуществото и получените приходи.

Този закон ще се прилага избирателно, по преценка на административните органи, заяви адвокат Емилия Недева. Според нея и според сега действащата нормативна уредба може да бъде извършвана конфискация, ако се вземе под внимание чл.53 на Наказателния кодекс, който вменява в задължение отнемането на имущество придобито чрез престъпление.

За мен няма съмнение, че управляващите от ГЕРБ нямат намерение да извършват саморазправа с неудобните политически противници с този законопроект, но е известно, че пътят към ада е постлан с добри намерения, изтъкна проф. Герджиков. Притеснява ме това бързане с приемането на такъв важен и деликатен закон. Не може да искаме сложна сърдечна операция да се извърши за 20 минути, добави той.

В заключение адвокат Недева предсказа, че законът рано или късно ще се върне като бумеранг към своите създатели.

Чуйте цялото интервю на Людмила Железова с адвокат Емилия Недева и проф. Огнян Герджиков в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна