Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски лекари ще прегледат Тимошенко в затвора

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германски лекари ще посетят укаринския опозиционен лидер Юлия Тимошенко в затвора в Харков. Главният лекар на берлинската клиника Шарите Карл Макс Айнхойпъл замина днес за Украйна, за да прегледа затворничката. Той е съпровождан от германски дипломати. Визитата на германците обаче не предвещава бързо решение на случая Тимошенко, обявиха от Министерството на външните работи в Берлин. Говорител на външния министър Гидо Вестервеле подчерта, че прегледът може да е само временна мярка за подобряване на здравословното й състояние, но за пълно лечение е необходим престой в болница в друга дъргава.


Германското правителство многократно предложи Тимошенко да бъде настанена в болница в Германия. Според данни на германски лекари, които вече веднъж я прегледаха, украинската опозиционерка страда от хронична дискова херния. Айнхопъл вече бе веднъж в Харков в края на април, за да постави диагнозата. Той и колегите му смятат, че Тимошенко не може да бъде лекувана в Украйна, тъй като в страната няма достатъчно специалисти за този вид страдание. Според Евгения, дъщерята на Тимошенко, състоянието на майка й се влошава. Тимошенко е в гладна стачка вече втора седмица и организмът й толкова е отслабнал, че не може да става от леглото. Украйна обаче заплаши Германия с икономически последици, ако продължава да оказва натиск за освобождаване на бившия премиер.

Осем европейски президенти, сред които и българският държавен глава, бойкотират срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа в украинския град Ялта, насрочена за 11 и 12 май. Целта им е засилване на международния натиск върху Киев задари отношението към хвърлената в затвора бивша украинска министър-председателка Юлия Тимошенко.

Нито един член на ЕК няма да посети Украйна за европейското първенство по футбол през юни.

Красимир Панковски - лидер на Украинската младежка общност в България каза в интервю за предаването "Преди всички": Целият свят гледа на процеса срещу Тимошенко като на борба с опозицията. Единствено властта в Украйна твърди, че това е борба с корупцията.

Вихър Георгиев - преподавател в катедра "Европеистика" в Софийския университет уточни, че притеснението от бойкота на европейското първенство по футбол е и за полските политици, защото първенството е съвместно.

Това не е прецедент, такива бойкоти са правени по време на олимпийски игри - 1980 година в Москва, 1984 година в Лос Анжелис, каза още той.

Целият разговор на Таня Величкова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна