Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Законът за конфискацията е изключително зле направен

Снимка: БГНЕС
Законът за конфискация на незаконно придобито имущество е изключително нескопосан и зле направен. Това каза Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека в предаването "Неделя 150".

Като се тръгне от цялостната му философия и концепция и се стигне д редакцията а законодателните текстове. Този закон буквално разбърква правния мир в България. Смятам, че с след 20-30 години кален и кървав преход справедливост не може да бъде постигната чрез конфискация на имущество. Мръсното, необяснимо богатство вече е трансформирано по такъв начин, че то не може да бъде хванато.

Според Екимджиев при това положение този закон ще навреди повече отколкото ще помогне:

Ние, българските граждани, за сметка на току-що проходилото гражданско общество, всичко това ще бъде торпилирано с един закон, който може да бъде избирателно прилаган срещу всеки втори българин, защото е достатъчно един прокурор за 5 минути да образува едно наказателно постановление и после пуска набелязания обект по улея за бобслей няколко години доказвай откъде са ти стотинките през последните 20-30 години. Ще се злоупотребява с него. Няма гаранции, че той ще бъде прилаган спрямо лошите хора. Принципът в правото е, че добър закон да се прилага спрямо всички, а не лош закон да се счита, че той ще бъде прилаган от едни добри, мъдри и доблестни хора. Това е илюзия и нелепо като замисъл.

Адвокат Екимджиев прогнозира, че съдът в Страсбург ще бъде залят от дела на българи. Според него, този път сумите ще бъдат много по-големи, тъй като ще бъдат присъждани обезщетения за материални вреди.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени