Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков за Закона за конфискация: Така не се правят закони

Снимка: БГНЕС
Имам и надежда, но имам сериозни опасения, защото технологически Законът за отнемането на незаконно придобито имущество е сбъркан като изработка. Така не се правят закони. Това е голяма язва в нашата законодателна дейност и с години все повече се сбърква моделът на правене на законите. Това каза юристът Огнян Герджиков в предаването "Няделя 150".

САЩ и Европа може да одобряват, че има такъв закон, но законите се правят с привличането на най-добрите юристи в държавата. Кой върховни съдии са участвали, кой най-изтъкнати преподаватели в правната наука са участвали, кой най-добри прокурори в държавата са участвали? Има ли такива няма? Има ли кръгли маси, които да са проведени, запита той.

Аз не се съмнявам в добрите намерения на управляващите. Аз съм убеден, че те искат наистина да нанесат удар срещу незаконно забогателите, но опасенията ми са, че покрай тези добри намерения може да се получи и удар срещу хора, които не са незаконно забогатели и да се спъне техният бизнес и да им се вгорчи животът, заради това, че не са измислили достатъчно надеждни гаранции срещу евентуални злоупотреби от страна на прилагащите този Закон. Това е моето притеснение, каза Герджиков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени