Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на победата - демонстрация на мощ и арести на опозиционери

Владимир Путин
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Разменили преди дни позициите си на върха в Русия, президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев наблюдаваха рамо до рамо парада в Москва по случай Деня на победата. 14 хиляди войници и офицери маршируваха на Червения площад, последвани от танкове и ракетни установки, за да отбележат 67-ата годишнина от края на Втората световна война.

На фона на демонстрацията на военна мощ, Путин заяви, че Русия е понесла най-тежкия удар от нацисткия режим, заради което има "моралното право" да отстоява позициите си. Той не уточни за отстояването на кои "позиции" става дума. На международната сцена обаче в последно време кризата в Сирия доведе до спорове между западните държави и Русия и Китай, коментира БиБиСи. Москва и Пекин подкрепят президента Башар Асад, докато западът иска режима да спре с репресиите срещу антиправителствени активисти и да се оттегли от властта.

В самата Русия докато Путин призоваваше, че не трябва да се забравя как се е зародил фашизмът, арестите на опозиционни активисти продължиха.  

Повече по темата можете да чуете в репортажа на международния редактор Мария Петрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна