Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основателят на Детския радиохор към БНР акад. Христо Недялков получи отличието "Златен век"

Снимка: БГНЕС
Основателят на Детския радиохор към Българското национално радио акад. Христо Недялков беше удостоен от с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" - звезда с огърлие. Тя му беше връчена от министър Вежди Рашидов за високите творчески постижения в развитието и популяризирането на българската култура. На церемонията по случай предстоящия празник 24 май традиционно се раздадоха награди на министерството на близо 50 български творци.

С ръкопляскания беше посрещнат акад. Христо Недялков, за да получи най-високото отличие на Министерството на културата. Той не скри вълнението си и изрази благодарността си:

Това е първият случай, когато Министерството на културата от 23 години погледна към Детския радиохор. Затова съм безкрайно благодарен.

Тази година акад. Недялков ще чества своята 80-годишнина. Преди 52 години основава Детския радиохор и посвещава живота си на него:

Приличам на онзи златотърсач, който край реката слага пясък в едно сито и отсява, отсява и се взира да намери някоя да блесне, някоя частичка, някое парченце злато. Така съм ги събирал и те сега са златни гласове. Аз работя за Детския радиохор по 24 часа в денонощие, защото когато спя, го сънувам.

Акад. Недялков е първият българин, лауреат на висшия японски орден за чужденци "Златни лъчи с розетка". Той е Доктор хонорис кауза на Токийския университет и член на БАН.

Културният министър Вежди Рашидов поздрави лауреатите на наградите на министерството: Тук днес са събрани тези хора, които правят и съвременния, и стария облик на българската духовност и култура, хора, които са двигателите на времето.

Сред наградените със "Златен век" - плакет са Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, композиторът Тончо Русев, аниматорът Стоян Дуков, хореографът Боряна Сечанова, Стоян Бабеков - диригент, певицата Нели Рангелова, режисьорът Константин Божанов, музиковедът Тодор Джиджев и други. С грамота бяха удостоени актрисата Радина Кърджилова, писателката Яница Радева, хореографът Живко Желязков и представители на училищата по изкуства в страната.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна