Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОМН: Децата да не се притесняват и да четат внимателно условията

Снимка: БГНЕС

Ако изпитната работа е изцапана случайно, има петно от шоколад например, тя няма да бъде анулирана, уточни в "Преди всички" Милена Иванова - експерт по български език и литература в просветното министерство. Анулиране може да има, когато едно дете си е написало трите имена.

Според Иванова задачите в тестовете за 7 и 12 клас не изискват някакви особени умения. От зрелостниците очакваме да са овладели книжовните норми, натрупани знания и вглеждане в условието.
 
Не трябва сляпо за копираме чуждия опит. Неразумно ми се струва да сложим тройката на ниво 50 точки. 4-5 процента получават двойки на матурите. Има два начина за мотивиране – с морков и с тояга. Да сринем цял випуск с 30 процента двойки не е решение. Всичко тръгва от много по-рано. 

Това е просто един изпит и нямат основания да се притесняват. Мерките за сигурност са насочени към това да опазим информацията да не изтече и децата да бъдат при равни условия. Изпитът минава през много очи, за да бъде адекватен. Родителите не трябва да натоварват детето с притесненията си от неговия изпит, каза още Иванова.

Цялото интервю на С. Великова и Ал. Михайлова с М. Иванова чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна