Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита на личните данни и гласуване по интернет

Снимка: БГНЕС

Венета Шопова - председател на Комисията за защита на личните данни каза в предаването "Преди всички", че 28 май 2002 година се приема за начало на дейността на комисията.
За 10 години ние оценяваме, че познаваемостта на защитата на личните данни е на достатъчно добро ниво, за да могат хората да си задават дори и най-елементарните въпроси. За нас е важно, че хората са осъзнали кое е това лични данни и как да се извършва тяхното обработване. 300 - 350 хиляди е общият брой на тези администратори, които развиват дейност с лични данни. Има много жалби за злоупотреби, уточни Шопова. В много от случаите, които сме проверили и "хванали" нарушения е било по сигнали на граждани. Физически е невъзможно ние да проверяваме всяка една фирма. Защитата на личните данни за съжаление е поколенчески въпрос, каза още тя. Възрастните хора лесно дават личните си данни.


Екатерина Маркова от Института по социология на БАН, член на инициативния комитет от интелектуалци, експерти и представители на  артистичния елит, които внесоха в парламента предложение за допитване за свободното право на вот с компютър и в момента активно събират подписи каза в "Преди всички": 3 милиона души се преброиха за първи път по интернет. Това е много голямо число. Трябва да започнем да се грижим за принципа на демократичност. Трябва да дадем на всички хора равно право, за да може по еднакъв начин да имат достъп до механизма за даване на глас, за да може да имаме представителна демокрация. Иначе големи групи от хора просто са възпрепятствани.

Двете интервюта на Таня Величкова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени