Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще продаде 500 бронирани машини на Ирак

Снимка: Кремена Данева

Премиерът Бойко Борисов участва в договарянето на продажбата на Ирак на 500 бронирани машини, произведени в заводите ТЕРЕМ, в рамките на специализираното изложение за военна техника "Хемус 2012" в Пловдив.

Цената на един лек многоцелеви вертикален транспортен влекач е 300 000 лева, поясни премиерът Борисов, след което съобщи за сделката. Той подчерта, че министърът на отбраната на Ирак, който също присъства на откриването на изложението, първоначално е искал да закупи 100 машини, но после е бил убеден да са повече:

Сега си стиснахме ръцете за 500 бройки по 300 000, мисля, че е една прекрасна сделка за завода, така че дълго време няма да стачкуват, а ще имат работа.

Сред другите големи сделки в първия ден на ХЕМУС, е тази на "Кинтекс", която продава специализирано военно оборудване за Алжир за 36 милиона евро. Борисов добави:

Така че поздравявам министър Ангелов за идеята да направят толкова силна изложба и виждате, аз мисля, че и на китайците, и на виетнамците ще продадеме нещо, но специално техниката, която я купуват и от Египет, и от Кувейт, Ирак, надявам се вече и с новите приятели, които имаме, да спомогнат за повече от нашата оръжейна промишленост.

© Снимка: Кремена Данева

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че в десетото юбилейно издание на "Хемус" участват близо 50 фирми от 10 държави. Отделно свои делегации са изпратили още 25 страни.

В днешния първи ден на изложението беше учреден Индустриален форум, който ще бъде своеобразен медиатор между държавните институции, бизнеса и научните среди, утре в рамките на избожбата ще се проведе и конференцията „Решения и технологии за интелигентна отбрана".

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна