Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаков: Истината около скандала "Хохегер" трудно ще се установи

Снимка: Архив

Договорите с австрийския лобист Петер Хохегер на стойност мирлион и половина евро, които плати правителството на тройната коалиция, събудиха много въпроси и това наложи да работи специална парламентарна комисия. Тя изслуша Моника Йосифова като собственик на фирма подизпълнител на Хохегер. В предаването "Нещо повече" председателят на комисията Димитър Главчев обясни, че депутатите не могат да се опрат на твърдението й, че парите са добре инвестирани, защото ефектът за България е 3-4 пъти по-голям от вложените средства.

Тя говореше основно за дейността, която е свършила като подизпълнител, а не за договорите като цяло. Той разказа как е протекло изслушването и какво са питали колегите му депутати. Венцислав Лаков, депутат от "Атака", се съгласи с Главчев, че политически натиск над Йосифова не е имало.

Комисията се опитва да си свърши работата. Нещата са така засукани, че ще е трудно да се установи истината. Лаков обясни, че въпросът е морален. От най-прости сметки, от това, което каза тя за платената сума за отчетени публикации, излиза, че една дописка на положителна тематика в европейско издание струва 5000 евро. Това е немислим хонорар. Вчера стана разминаване в това, което слушахме на предишното заседание и вчерашното - представителите на Хохегер в България заявиха, че не са работили като подизпълнители, а г-жа Йосифова отрече това и каза, че те активно са работили. Въпросът е защо се покрива истината, каза Лаков.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна