Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище от Кюстендил с най-високи резултати на националното външно оценяване

Снимка: БГНЕС

Резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците по български език са добри и доста по-високи в сравнение с миналата година по отношение на втория модул на изпита, който включваше преразказ. Това съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя припомни, че оценките ще могат да бъдат проверявани днес след 18 часа на сайта на просветното министерство с помощта на ЕГН и входящ номер на ученика. 

Четирите изпита, върху които се състои националното оценяване, са: български език, математика, "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

Резултатите по предмета "Човекът и природата" са най-добри. Според Милена Дамянова причината е в това, че учебната програма по този предмет e добра и учениците се справят. Там има задачи, които са за осмисляне на придобит жизнен опит, което поставя децата в житейски ситуации, добави Дамянова.

На въпрос защо няма нито едно софийско училище сред първите пет по успеваемост, събеседничката обясни, че задълбочените анализи на резултатите тепърва предстоят и една от основните задачи на Регионалния инспекторат ще бъде да проучи своите училища, да направи съпоставителен анализ на резултатите, но резултатите в София са обезпокоителни. Това е областта с най-много училища в страната и е обезпокоително училище от София да не присъства сред първите пет с най-високи резултати, каза тя. Най-високи са резултатите на училище от Кюстендил.

Най-големи проблеми се забелязват в резултатите по предмета "Човекът и обществото". Очевидно програмата по предмета трябва да се актуализира. Проектите за учебни програми ще бъдат готови за общетсвено обсъждане в началото на юли.

Чуйте цялото интервю с Милена Дамянова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна