Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерджанов: Защо се прави утилизация близо до голям транспортен възел и голяма газова станция

Снимка: БГНЕС

След инцидента с взривяването на боеприпаси в складовете на фирма "Берета Терйдинг" край Сливен се подновиха разговорите за необходимостта от законодателни промени. Според Атанас Мерджанов, депутат от БСП и член на вътрешната комисия в Народното събрание, най-лесно е да бъдат направени такива промени. Въпросът стои преди всичко до спазването на закона от гледна точка на правилата и нормативните актове и контролните органи, които следят за спазването. След като бъде направено пълното дознание по случая, едва тогава може да се пристъпи към законови промени. 

Поведението на министър Цветанов е странно, защото той е председател на кризисния щаб и като вицепремиер отговаря за това. При един такъв тежък инцидент министърът трябваше да остане на място, а да не заминава в чужбина. Инцидентът стана между двете области и двамата областни управители задаваха команди и стана разнобой, каза Мерджанов. Той се учуди как може да се допусне утилизация на територия, в близост до един голям транспортен възел и до една от трите големи газови компресорни станции. Държавата и министър Цветанов трябва да дадат много точни и ясни отговори. 

Мерджанов, заяви, че след взривовете край Челопечене преди четири години, нито военното, нито вътрешното министерство са направили необходимото, за да няма повече такива случаи.

Четири години след взривозете в Челопечене репортер на "Хоризонт" провери дали хората още се страхуват и как коментират последните взривове.

Мнението на Атанас Мерджанов и репортажа от Челопечене можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна