Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията по рециклиране: Не изхвърляйте в кофите опасни отпадъци

Атанаска Тодорова клуб "Визия 21“, подпомаган от Фондация „Фриндрих Еберт“, коментира в "Преди всички" дискусията "Визия за политиките за защита от бедствия и аварии":

Основно погледът ни е върху преодоляването на последиците от наводнения и не се обръща достатъчно внимание на превенцията. Поддъръжане на инженернатата инфраструктура, както и засилване на доброволческото движение и активната роля на доброволческите организации, са сред конкретните мерки, по които трябва да се работи.

МРРБ провежда държавната политика и елементите натрябва да са превантивни.  
Има концепция за поетапното намаляване на уязвимостта на сградите. Премахването на носещи колони и разширяването на жилищна площ води до големи проблеми. Трябва да има контрол,
каза още Тодорова.

Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране, говори във връзка с новата кампания, която започва в неделя в 11 часа с мото "Не изхвърляйте опасните отпадъци, те са вредни". Рециклираните батерии вече са сто тона годишно, а преди пет години бяха нула. В страната има 7 хиляди кошчета за събиране на използвани портативни батерийки, каза Малинов.

Един литър отработено масло замърсява един милион кубически метра вода и ако се излее в язовир, покрива 4 хил. квадратни метра площ. А отработеното масло е токсично. Много са опасни и батериите, защото в тях има живак и кадмий - просмукват се в почвата и водите и влизат в нашия организъм. Автомобилните акомулатори, отработените масла, бои и разтворители, лекарства с изтекъл срок на годност, луминисцентни лампи, градински химикали, кинескопите на телевизорите - тези неща не ги изхвърляйте заедно с другия боклук, много са вредни, призова Б. Малинов.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна