Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 8 гласа "за" парламентът подкрепи ветото на президента за промените в Закона за съдебната власт

Снимка: БГНЕС

С 8 гласа "за", 6 "против" и 90 "въздържал се", парламентът отхвърли промените в Закона за съдебната власт, регламентиращи кариерния бонус за магистратите и така се съобрази с първото вето на президента Росен Плевнелиев.Президентът атакува текста за т.нар. кариерни бонуси, които предвиждат магистратите от Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към него да бъдат назначавани на по-високи длъжности от тези, които са заемали след изтичането на мандата им.

Ветото върху тези текстове от Закона за съдебната власт в известен смисъл е симулативно, каза заместник-председателят на ПГ на КБ Михаил Миков по време на дебатите в Народното събрание:

Т.е. сигналът, който ние като законодатели, заедно с президента, даваме, е, че е крайно непрестижно да участваш в управлението на съдебната власт. Кои ще отидат там? Два типа хора - едни, на които им остават няколко години до пенсия и които след приключване на участието им в управлението или надзора на съдебната власт ще се оттеглят без да се връщат в магистратурата и вторият тип хора, които ще разглеждат мястото си в управлението на съдебната система не от най- високите позиции на нравственост и на професионализъм, каквито са всъщност изискванията на Закона.

Според Любен Корнезов това е едно срамно вето, вето – заповед. Той попита кой е държавният глава на България. Според него премиерът грубо погазва и надхвърля конституционните си правомощия.

Според Иван Костов да си член на ВСС не е етап от кариерно развитие, а граждански дълг и поемане на обществена отговорност. Те са там не за да растат служебно, а за да изпълнят съдебна важна функция. Те се мотивират от висши мотиви, а не от мотивите на кариерно израстване и заплата, каза лидерът на ДСБ.

Екатерина Михайлова обясни официалната позиция на сините по ветото:

Това са текстовете, които създадоха също обществени настроения или брожения, създавайки впечатлението, че може да бъде избран новият главен прокурор при сегашния състав на ВСС, което де факто продължава да бъде възможно. Аз чух много политически заявки от страна на президента, на премиера, на народни представители от управляващата партия, че това няма да се случи, само че това са само политически заявки, а Законът допуска това. Затова ние смятаме, че ветото не беше достатъчно, то трябваше да бъде и върху други текстове, които създават най-малкото подозрение, че може да се извърши злоупотреба, защото конструкцията в пленарна зала изглеждаше така - даваме бонуси на сегашния ВСС, той избира новия главен прокурор и нещата изглеждат доста нелицеприятни.

Лютви Местан припомни позицията на ДПС по Закона за съдебната власт да не се подкрепят тези текстове.

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова заяви, че идеята на предложените текстове е била да се създаде стимул и мотивация на тези, които предстои да бъдат номинирани да се кандидтаират за членове на следващия ВСС и на Испектората на ВСС когато дойде следващият мандат за избор. А на обвиненията, че ГЕРБ са се опитали да подкупят сегашният ВСС, който се предполагаше, че ще избира новия главен прокурор, Фидосова отговори:

Нали знаете, че ние не сме предлагали и не сме избирали този ВСС, с изключение на две кандидатури, които миналата година предложихме, и няма как ние дори да предположим, че можем да разговаряме с тези двама човека експертно да влияем върху избора на ВСС по отношение това кой ще бъде главен прокурор и кой ще бъде председател на Върховния касационен съд. След това чух обратното обвинение. Сега пък не сме могли да ги купим.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна