Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Вълков: Липсата на осъдителни присъди е проблем на държавата, не на съда

Снимка: Архив

Залегналите в Закона за съдебната власт текстове за избор на Висшия съдебен съвет са стъпка в правилата посока, каза в предаването "Неделя 150" Галина Тонева, заместник – главен прокурор. Оттук - нататък предстои отделните звена на съдебната система да се мобилизираме и да започнем процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет, по механизма, по който е уреден в закона, който е една крачка напред в посока на демократизация. Дава възможност на самите магистрати, макар и на предварителни събрания да правят номинации за бъдещи членове на ВСС, каза Галина Тонева.

Важно е следващият главен прокурор да е запознат с проблемите на прокуратурата и да има ясна визия накъде и как да се върви по този път, каза Владимир Вълков, член на УС на Съюза на съдиите.

По темата за предстоящия доклад на Европейската комисия през месец юли, Вълков коментира в предаването "Неделя 150", че проблемът за липсващите осъдителни присъди е проблем на държавата като цяло, а не на съда. Съдът е краят на веригата. Резултатите се отчитат, когато нещата са в начален етап. Резултатите, които виждаме по медиите, не издържат проверката на наказателното производство и това е притеснително. Нелогично е, да излезеш в началото на процедурата с убеждението, че човекът е виновен. Има презумпция за невинност в демократичния свят, която предполага изпълнителната власт да разпознае престъпника. Едва когато всичко е потвърдено от съда, може да се каже – да, имаме резултати. Нещата наистина са притеснителни, заяви Владимир Вълков.

Двете интервюта можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна