Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Работата на социолозите по време на избори трябва да бъде прозрачна

Снимка: БГНЕС

Утре, до края на пленарния ден, народните представители от РЗС ще внесат два законопроекта - един за изменение и допълнение на Изборния кодекс и един за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, каза в предаването "12 плюс 3" лидерът на РЗС Яне Янев. Нашата цел не е само и единствено да се занимаваме със социолозите, но тяхната дейност трябва да бъде прозрачна, да бъде видима за обществото и трябва да се знае през социологическите агенции колко пари се изразходват както по отношение на публичните финанси, така и на скрити донори на съответни партии и политици, добави той.

Една от основните цели на текстовете, свързани с работата на социолозите по време на избори, е резултатите от допитвания до общественото мнение да бъдат огласявани по ясен и прозрачен начин. При всяко излъчване на клип или предаване да се изписва кой е поръчал допитването и кой го е платил.

Втората идея е в двуседмичен срок след изборите НАП да проверява агенциите, които са публикували данни за социологически проучвания в предизборния период.

Социолозите Цветозар Томов и Живко Георгиев коментираха предложенията на РЗС.

Смятам, че регламент трябва да има, но двете предложения са неуместен опит, защото няма да доведат до ефекта, който г-н Янев цели. Проблемът е сериозен и той се състои в това, че в предизборна обстановка често се появяват изследвания, в които под маската на социологическо изследване се прави политически пиар. Изцяло приемам идеята, че трябва да се помисли за регламент, който да ограничи възможностите да излизат манипулативни изследвания, каза Цветозар Томов.

Той подчерта още, че трябва да се дава достатъчно подробна методическа информация за начина, по който е проведено изследването, което да позволи на независими специалисти да устаняват до каква степен то покрива професионалните критерии. Няма значение кой е поръчал изследването, има значение дали резултатите са верни, изтъкна Томов.

Чуйте последователно интервютата с Яне Янев, Цветозар Томов и Живко Георгиев в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна