Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Апостолов: Всяка година в Швеция има случаи на бедстващи гурбетчии

Снимка: http://www.investinnorrbotten.se/
България е изправена пред проблем с една от държавите, от която ще зависи приемането й в шенгенското пространство. Миналата седмица друга държава, член на шенгенското пространство, предупреди, че ще излезе от него заради проблема с роми от Румъния и България. Сега следващата държава, която може да постави така въпроса, е Швеция. За да се предотврати тази лавина от евентуални негативни реакции срещу България явно правителството е побързало да пресече проблема. Това каза журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев, който обясни бързата реакция на правителството по отношение на бедстващите българи в Швеция в предаването "Преди всички".

В ЕС живеят около 10 млн. роми. Не всички са номади, има и много, които са уседнали. През 2010 година най-шумно реагира Франция, когато Саркози обяви, че ромите от България и Румъния са носителите на престъпления в страната и тогава започна масовото изселване на роми. Това са десетки хиляди хора, които бяха изгонени по този начин. Българите, бедстващи в Швеция, са отишли като гурбетчии и не са имали желание да се заселят там, поне голяма част от тях и затова са искали да се върнат. Те са излъгани от трафиканти на хора. Това е чисто криминален проблем. Трябва да бъдат издирени тези участници в мрежите за трафик на хора и да бъдат санкционирани. Затова и Швеция в някаква степен е гузна, защото е допуснала такова измамничество на своя територия. Те не искат да се заселят там, искат да се върнат, но други, които живеят номадски, имат такава амбиция – да се заселят в такава държава, където има по-добри условия за живот, обясни Терзиев.

Според него няма да се реши проблемът, ако се играе на "Черен Петър", т.е. да се опитват държавите сами да се отърват от него и да го прехвърлят на другите съседни или по-далечни, примерно да ги върнат всичките в България и в Румъния. Това би означавало ЕС да се откаже от една от основните си свободи и това е свободата на движение. Ромите, като всички останали, са европейски граждани, подчерта журналистът.

Създателят на мрежата на българите в Швеция Росен Апостолов заяви, че това не е изцяло проблем на българите. Всяка година ситуацията е една и съща. Идват хора, които са излъгани, работодателите не им плащат и те не могат да се приберат вкъщи. Това не са само хора от Европа, а има и от Тайланд и Китай. Тази история се случва всяко лято, просто това лято случаят с българите е малко по-голям и се създаде гласност, обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна