Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ваньо Митев: Фалшифицирането на дипломи става извън университетите

Снимка: БГНЕС

В разгара на кандидатстудентската кампания Турция спря признаването на дипломи от български висши учебни заведения. Причината е фалшифициране на оценки от изпити и на самите дипломи. Това решение е с дата 5 юли. От българското министерство на образованието излязоха с официална позиция на 26 юли. Според образователното ни ведомство Турция не е спряла, а само е замразила признаването на българските дипломи.

Днес Съветът на ректорите на висшите училища ще обсъжда този въпрос. Коментар по темата в предаването "Преди всички" направи председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. д-р Ваньо Митев.

Фалшифицирането на дипломи става извън университетите, така че аз не виждам къде е нашата вина, къде сме ние в цялата тази схема, обясни Митев. В България учат студенти от 51 страни. Постоянно има запитвания за валидността на дипломи и нашите университети рутинно отговарят. По отношения на Турция има само 5 запитвания напоследък.

Има сведения, че в последно време в Турция са открити съвсем набързо около 15 нови частни университета, само и само да бъде ограничен притокът на турски студенти към България. Все пак 10 000 души е една сериозна бройка, добави събеседникът.

Чуйте цялото интервю с проф. д-р Ваньо Митев в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна