Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недекларираните земеделски земи се разпределят служебно на арендаторите

Снимка: БГНЕС

Един от проблемите с обработването на земеделските земи е, че някои собственици не са взели необходимите документи за собственост на площите. Така арендаторите обработват земите без договор. Земеделският стопанин от Видин Петко Петков казва в "Преди всички", че за част от земите, които обработва плаща рента на базата на устна уговорка със собствениците. Сега, след като изтече срокът, в който собствениците трябваше да заявят как ще стопанисват земите си, част от площите ще попаднат в така наречената категория "бели петна" и могат да бъдат дадени за ползване на други арендатори вместо на стопаните, които досега са ги засявали.

До 31 юли собствениците на земеделски земи, които не са ги отдали под аренда, трябваше да декларират дали ще ги обработват. След това земята ще се разпределя служебно на арендаторите. 

Кметът на община Летница Красимир Джонев, който е и председател на Комисията по земеделие и гори в Националното сдружение на общините, обясни как точно става служебното разпределение. Според Джонев ако арендатор декларира, че ще обработва даден парцел, но не е уведомил собственика, това се разбира веднага.

Калин Вълов, собственик и ползвател на земи обаче заяви, че законът позволява ограбването на собствениците.

Разговорите по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна