Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даринка Янкова: Случаят с бебето Йоана е прецедент за ДАЗД

Снимка: Архив
Бебето Йоана се намира в родилно отделение и ще бъде изписана по преценка на лекарите. Социалните работници правят оценка, която да определи каква мярка да предприемат за детето. Цялата ангажираност е на Отдела за закрила на детето. Това каза заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Даринка Янкова в предаването "Преди всички" за Йоана, чиято майка се опита да я продаде в интернет 3 дни след раждането й.

Принципно майката може да попълни декларация за съгласие за осиновяване не по-рано от 30 дни след раждането, така че засега не може да има такава декларация, обясни тя.

По отношение на случая с Йоана Янкова заяви, че това е прецедент за ДАЗД, защото за първи път постъпва сигнал за това, че има хипотеза, че майката може би е искала да продаде бебето. Принципно в такива случаи, когато майката не може да поеме грижа за бебето си на ниво родилен дом, има ред и условия, при които се действа, каза тя.

Янкова обясни, че в момента е установен контакт с роднини на родилката, но те все още се колебаят дали искат Йоана. Другият вариант за бебето е професионално приемно семейство или дом за деца от 0 до 3 години.

За първи път има подобен случай в сайта bg-mamma. Аз съм много учудена, че всички говорим за подкрепата на една семейна и близка до семейната среда, на едно семейство, което търгува с детето си - това е престъпление, обясни Росица Букова от Движение на българските майки, която е подала сигнала за обявата за продан на Йоана в сайта bg-mamma. Тя заяви, че в сайта има молби за помощ, но не и за продан.

Мненията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна