Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще помогне ли министър Дончев за възстановяването на Перник

Снимка: БГНЕС

По нареждане на премиера Борисов в Перник е командирован министърът, отговарящ за еврофондовете, Томислав Дончев. Неговата задача е да координира помощите за пострадалите от земетресението. Премиерът обясни, че се е спрял на Дончев, защото има опит като кмет и може да помогне на Перник да кандидатства за евросредства за преодоляване на щетите. Ще помогне ли това управленско решение Перник да се възстанови - в предаването "12+3" коментираха Ангел Найденов от БСП и Ирена Соколова от ГЕРБ, народни представители, избрани от този район.

Според Ангел Найденов решението е потвърждение на мнението му за отсъствието на държавата при решаването на проблемите на Перник. Очевидно това е израз на недоверие към областния управител Иво Петров, защото представителят на централната власт е именно областният управител. На пръв поглед това е добро решение, но внимателното вглеждане показва, че от това решение няма да последва нищо. Не разбирам с какво точно присъствието на министър Дончев ще реши проблемите. Днес перничани се нуждаят от няколко неща. Първо, те се нуждаят от усилване на капацитета на Междуведомствената комисия, ръководена от министър Цветанов, каза Найденов и представи статистика за броя на разгледаните от нея молби и за броя на засегнатите общински сгради. Другото, от което се нуждаят хората, са пари. Ако правителството слушаше повече гласове, освен собствения си, щеше да разбере, че има два ключови момента за перничани. Първият е 15-и септември, за да могат да бъдат ремонтирани сградите на училищата. И вторият ключов момент е идващата зима за хората, които са останали без дом. Това са въпроси, по които не виждам как министър Дончев ще помогне.

Ирена Соколова подчерта, че ситуацията, в която попадна Перник, е непозната ситуация за нашата страна и припомни каква експертна работа е извършена след земетресението. На първите две заседания на Междуведомствената комисия от кмета на града са подадени списъци с общински сгради, които са нарушени. Така, както се подават приоритетите от кмета, така се разглеждат от комисията. В момента това, което се налага да правим, е да търсим експерти, които да дадат ясното си мнение дали сградите, през които са минали от комисията на общината, са достоверни. Общинската администрация върна 40-те специалисти от Министерството на регионалното развитие, които бяха дошли точно за да дадат своята експертна оценка. Мотивите бяха, че нямат лиценз за независими оценители и не могат да слагат подписа си под протоколите. Много погрешно беше комуникирано за размера на обезщетението и начина на помощ. Беше казвано, че държавата трябва да възстанови щетите на всеки човек. Трябва да се знае, че щетите ги възстановява застрахователната компания. Държавата само подпомага този процес. Нито една общинска сграда не е застрахована, каза Соколова.

Три училища в Перник пострадаха от земетресението, ще отворят ли врати на 15 септември - Самуил Шейнин от Съюза на работодателите в средното образование и директор на Строителната гимназия в града разказа, че на територията на общината се ремонтират 24 училища. От тях 3 ще имат проблем. В 7 са завършени ремонтните дейности, имам уверението на общинските власти, че до 10-и септември ще завършат и в другите. В община Радомир има 3 учебни звена, в които се извършва ремонт. Имаме обещанието, че и те ще завършат.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна