Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Христов: Сега е моментът да се участва в търговете за земи

Снимка: БГНЕС

Взето е решение 154 хиляди декара в цялата страна да бъдат предложени за продажба с поименни компенсаторни бонове. Това каза председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов в предаването "Нещо повече".

Най-накрая дойде моментът поименните компенсационни бонове, притежавани от десетки хиляди граждани, да могат да бъдат използвани на борсата и да имат цени, близки до номинала. Тези 154 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд, които се пускат на търгове в близкия месец в 26 области в страната, без София-град и Габрово, биха довели до зануляване на между 45-65 млн. от поименните компенсационни бонове, които са около 310 млн. в обръщение. Т.е. с един удар държавата допринася и за оползотворяването на поименните компенсационни бонове, и ще може тези 154 хиляди декара държавна земя да сменят собственика си. В тези търгове ще могат да участват както първособственици на земеделските бонове, така и арендатори, така и хора, които се интересуват от такива земи, могат да се окрупнят имоти, обясни Христов.

Сега е моментът на тези собственици на земеделски бонове, ако се чудят какво да правят с тях, да вземат решение или да участват в търговете за земи в различните области на страната, или да продадат боновете си на борсата, заяви Христов и добави, че след търговете цените на боновете ще паднат драстично.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна