Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тафров: Блокирането на СС на ООН има своята цена и тя се измерва в човешки животи

Снимка: БГНЕС
Ясно беше, че на последното заседание на Съвета за сигурност на ООН няма да има резултат, а само ще се обсъди хуманитарната ситуация в Сирия с участието на съседните страни, най-силно засегнати от бежанския поток. Това заяви в предаването "Събота 150" постоянният представител на България в ООН Стефан Тафров. Той добави, че е било ясно също, че разделението в Съвета за сигурност продължава.

Руската и китайската делегация казаха, че не може да се отделя бежанският проблем от общия проблем. Те не могат да се съгласят с това, което бе изтъкнато от другите постоянни страни-членки, че основната причина за бежанския проблем и изобщо за хуманитарните проблеми е политически и той е в репресивната политика на режима на Асад спрямо собствените си граждани. Затова и не се стигна до резултат, обясни Тафров.

По думите му, целта на това заседание беше да се открои сериозността на хуманитарната ситуацията в Сирия. Ситуацията е изключително драматична, има опасност от дестабилизиране на съседните страни, подчерта Тафров и добави в този смисъл, че липсата на действия от Съвета за сигурност трябва да пада върху онези, които блокират неговото действия, т.е. Русия и Китай. Това блокиране на Съвета за сигурност има своята цена и тя се измерва в човешки животи и страдания, изтъкна той.

Тафров е категоричен, че сирийският режим си отива, но въпросът в случая е не дали ще падне, а кога ще падне и на каква цена: В условията на разпад на режима е ясно, че в един момент ще има условия за промяна на руската и китайската позиция.

Стефан Тафров посочи, че за Турция, Ливан и Йордания проблемът с бежанците е особено остър. Според него няма да се мине без създаване на някакъв вид хуманитарни коридори и защитени зони, но това не е било обсъждано на заседанието, защото това може да стане само чрез резолюция на Съвета за сигурност. Американската страна обаче каза, че ако това положение продължава, няма да търси резолюция на Съвета за сигурност и ще наложи зона забранена за прелитане над част от сирийската територия.

Прозвуча много остро предупреждението на Франция, Великобритания, САЩ и Германия, че ако сирийският режим се опита да използва химически или биологически оръжия, това ще доведе до употреба на сила, подчерта още Стефан Тафров и добави, че това е червената линия и преминаването й ще означава военна намеса.

Тафров посочи също, че България остава на позицията си, която е известна отдавна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна