Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дженсън Бътън най-бърз в Белгия, Алонсо и Хамилтън отпаднаха още в първата обиколка

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дженсън Бътън спечели състезанието от Формула 1 за Гран при на Белгия, но от надпреварата отсъстваха катастрофиралите още в първия завой Люис Хамилтън с "Макларън" и Фернандо Алонсо с "Ферари". Британецът, пилот на втория болид на "Макларън", пресече финалната линия с време 1:29:08.530 часа,
оставяйки на 13.624 секунди зад себе си световния шампион Себастиан Фетел от "Ред Бул". Трети остана Кими Райконен с "Лотус".

Шампионът от 2009 година съживи надеждите си за спечелване на титлата, след като спечели състезание номер 12 от надпреварата. Той успя да запази болида си цял от мелето на старта, в което обаче пострадаха няколко от водещите пилоти. Телевизионните повторения доказаха, че съотборникът на Райконен - Себастиан
Грожан
, подпря Хамилтън, чийто болид излетя във въздуха и се стовари върху автомобила на Алонсо. Тримата се измъкнаха без контузии от катастрофата, но отпаднаха от състезанието. Пистата беше почистена бързо, а Бътън застана начело на колоната и след рестарта, с което защити своя пол-позишън от съботните квалификации. Той беше самотен на върха през почти цялото състезание, в което само един път се оттегли в бокса на "Макларън".

Алонсо, който завърши предните състезания в зоната на точките, остана начело на генералното класиране на шампионата. Той е лидер с актив от 164 точки, следван от Фетел със 140, Уебър със 132, Райконен със 131, Хамилтън със 117, Бътън със 101 и други.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна