Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи национален конгрес по превантивна медицина

Снимка: www.pharmacy-bg.com

В Кърджали започва Първият национален конгрес по превантивна медицина. Доц. д-р Евгени Генев - председател на Българската педиатрична асоциация и председател на Българското сдружение за ваксинопрофилактика, каза в "Преди всички", че антиваксиналните настроения са сред родители, които използват интернет и четат различни фалшиви теории. Нашето сдружение работи в насока да обясни на хората с много факти, че ваксините са безопасни. Ваксините осигуряват личния имунитет, но и обществения имунитет. Неваксинираният е опасен за околните. Колективният имунитет пази и личността, и обществото. Например от едрата шарка в миналото са умирали милиони хора, дори и крале. През 1957 година е докладван последният случай, но това е, защото се приема масовата ваксинация. Освобождават се деца от ваксинация, само които имат противопоказания.

Д-р Вилма Михайлова - специалист по детски болести, хомеопат, посъветва лекарите да имат индивидуален подход към всеки пациент.

При нас се взема решение конкретно, не кампанийно. Ваксинирането си е един вид разболяване. Някои ваксини при конкретното дете няма да ги направим едновременно, а ще ги разтеглим във времето. Д-р Михайлова смята, че българският имунизационен календар трябва да се разтовари от някои от ваксините, напр. от хепатит и реваксинацията в ранна възраст.

Според д-р Андрей Галев, председател на българското сдружение по превантивна медицина, училището трябва да бъде само след ваксиниране. Той подкрепя идеята да се влиза във висше учебно заведение с документ, че са направени всички необходими реваксинации.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна