Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнатов: Законът за училищното образование трябва да бъде приет до края на сесията на НС

Намалява броят на учениците, които отпадат от образователната система
Снимка: БГНЕС
За мен е важно е, че в момента в тези 169 държавни и общински училища учебната година ще бъде нормално открита. Ако има някъде довършителни дейности по ремонтите имаме уверението на кметовете, че няма да пречат на учебния процес. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в предаването "Преди всички".

Учителите по английски език и информационни технологии са по-малко на брой, но засега се справяме, защото е дадена възможност да се покриват липсите – учителите от едно училище могат да поемат часове и в друго, но все още няма драма. Има прогнози, че през следващите години броят на учителите ще намалее с 3000-4000, но аз съм оптимист, защото изключително голям е броят на желаещите, които току-що са завършили. Освен това има различни инициативи, с които привличаме млади хора. С въвеждане на целодневната организация на учебния ден много наши колеги, които загубиха работата си покрай оптимизацията на училищната мрежа, сега отново се връщат на работа. Така че имаме ресурс, няма драма, беше категоричен Игнатов.

На въпрос дали има интерес към предучилищната подготовка в училище или все пак се предпочита в детската градина министърът отговори: Мога да кажа, че има интерес, защото имаме увеличаване на броя на желаещите. За 2011/2012 година децата на 4 години са били около 54 хиляди, 5-годишните са 58 284 хиляди. Основната трудност е в големите градове, където на места има недостиг в детските градини, но общините са поели ангажимент и предприемат мерки. Част от мерките са свързани с пренасочване на желаещите, защото много често се случва да има голямо желание за определени детски градини и училища, а в същото време има свободни места в други.

Министърът заяви, че Законът за училищното образование трябва да бъде приет до края на тази сесия на парламента: Най-късният срок за приемането на Закона за училищното образование е до края на тази сесия на Народното събрание. Поне такива са уверенията на колегите от Народното събрание, защото всички имат интерес да се финализира този проект.

Просветният министър обясни, че постоянно се въвеждат корекции в учебниците: Тези учебници са приемани в един период 2004-2006 година. Ние сега само изтегляме от системата това, което наистина няма място в българското училище. Нашето огромно желание е сега с новия закон и новите учебни програми да се направи една крачка към по качествени учебници, а те ще станат по- качествени при по-широко участие на учители като автори.

Всички ученици в страната са над 732 хиляди. Тези, които са отпаднали за миналата година от системата са около 2400 ученици, т.е. това е един много малък процент, каза Игнатов и добави: През последните години успяваме да намалим броят на тези, които отпадат.

Сергей Игнатов потвърди, че учебната година ще бъде открита на 17 септември във всички училища в страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени