Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев: Важно е не да си ново лице, а да свършиш работа

Снимка: БГНЕС

Следователят Румен Георгиев сподели в "Преди всички" свои виждания за системата след като беше избран отново във ВСС. Предишният му мандат там е между 1998-а и 2003-а година. 

Когато следственият апарат е към обвинението, винаги възниква напрежение със защитата. От друга страна, нашето ведомство е третата точка в равнината. Ако са само прокуратурата и съдът, има само два полюса. Това поставя гилдията в едно трудно положение. А съдебната власт се оказа най-слаба и в типично нашенската война на институциите пак ще бъде обвинявана.

Обикновено голямото богатство е свързано с нарушения на закона. Правосъдието е като религията - изисква вяра. Лагерите вътре в професиите и между отделните професии с нищо не помагат за решаването на проблемите.

От 31 години съм в съдебната система и съм бил само следовател. Въпросът не е дали си старо или ново лице, а дали можеш да свършиш работа. Симулацията на реформи се отразява зле. Треската за нови закони - в НПК например, беше не особено обмислена текстообработка на предишния.

Не дай боже пак да бъде избран прокурор като Филчев. Въпросът не е в личните ми отношения, а в това обществото да не преживява отново стари грешки.  Надявам се управляващите  да спрат с поставянето навсякъде на свои хора. Когато реферите са под контрол, не стават добри мачове.

Цялото интервю на С.Великова с Румен Георгиев чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна