Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Грозданов: Няма да има данък общ доход върху пенсиите

Снимка: БГНЕС

Навсякъде където има таван върху пенсиите – те са освободени от облагане. Когато падне таванът на пенсиите, най-високите от тях най-вероятно ще се облагат с данък общ доход, както е в другите страни от ЕС, каза по-рано днес депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов.

По-късно в ефира на "Нещо повече" той поясни: Във всички държави, в които има таван – пенсиите не се облагат, но в останалите на практика високите пенсии, тези, които са над тавана във висшия етаж на облагането, просто се включват за облагане в данък върху общия доход. В настоящия момент няма да има нови данъци. Косвени данъци не може да се въвеждат при тези условия, така че никакви предложения за облагане не съм правил. Само обясних в кои случай ние се различаваме от другите държави.

Ако пенсиите се увеличат от 1 април с 10% няма да може да се покрие инфлацията. Правим опити при наличие на достатъчно средства да покрием миналата инфлация от предходните години, коментира увеличението на пенсиите Грозданов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени