Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Топалов: Не са изключени военни действия между Китай и Япония заради островите Сенкаку

Снимка: www.dnevnik.bg

Спорът между Китай и Япония за островите Сенкаку, които станаха причина за масови демонстрации в Китай и протести в Япония, днес включи и Тайван. Около 40 тайвански рибарски лодки, съпровождани от 8 патрулни катера, навлязоха демонстративно в района и се опитаха да достигнат до най-големия от островите. Те бяха посрещнати от японски кораби и се разрази битка с водни струи.

В коментар на конфликта Любомир Топалов, преподавател по политология в японския университет Мейджи, разказа историята на притежаването на островите. Но това, което ще кажа, може и да прозвучи за някого пресилено. Но в спора, който виждаме за тези необитаеми скали, има всички заложби той да се разрази точно както се разрази конфликтът, който доведе до началото на Първата световна война. Казвам това с най-голяма сериозност, защото всяка една от враждуващите страни е заключила своята позиция във вътрешнополитически дебати.

Топалов обясни, че този, който притежава островите, ще може да използва залежите и във вода в радиус от 200 мили. Надявам се, че не, но мисля, че ще се стигне до военни действия, прогнозира Топалов и обясни политическите доводи за това.

Чуйте разговора на Петър Волгин с Любомир Топалов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна