Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреев: С кредитните милионери от ДС да се занимае Комисията за отнемане на незаконното имущество

Снимка: БГНЕС

Промяната в закона за досиетата, която ще позволи и кредитните милионери, работили за Държавна сигурност, да бъдат обявени, ще бъде разглеждана утре в НС. Промяната беше внесена още през месец февруари, след това проектът залежа и чак сега предстои неговото разглеждане в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата по времето на управлението на Симеон Саксгобургготски, с политическо решение е спряно оповестяването на кредитните милионери. 

Аз съм привърженик на хипотезата, че е имало досиета, които са били извадени и са били използвани, но е имало е и архив, който е в частни ръце. По наши сведения, за около 3500 човека има такива документи. В началото на 90-те години, когато е започнало унищожаването на документите, група оперативни работници са се договорили да запазят документи. Те реализираха доста пари на вторичния пазар през годините.

Методи Андреев смята, че Комисията по досиетата, която той е ръководил, е закрита, когато са стигнали до кредитните милионери. И забележете, добрите юристи на БСП и ДПС пропуснаха да напишат в новия закон "обявявам" за кредитните милионери. Случайно ли го пропуснаха?! Нещо повече, случайно ли за тези кредитни милионери се изчакваше да минат сроковете на давност, за да не се търси отговорност?! Аз подкрепям решението на ГЕРБ да разсекрети кои са тези хора. Ще им предложа да вкарат и една друга точка. Когато се установи, че един човек е бил кредитен милионер и е бил сътрудник на ДС, да се гледа на него  като незаконно забогатял и да се даде на Комисията за отнемане на имуществото.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна