Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуваха по-високи наказания за спортно хулиганство

Снимка: Архив

 

По-високи санкции за спортно хулиганство и полагане на общественополезен труд предвиждат промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни прояви. Измененията бяха приети на първо четене от парламента.

С промените се разширява понятието "спортно хулиганство" и се дава възможност за налагане на наказанието "полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото" когато извършителят на деянието не може да заплати глобата поради липса на доходи и право на собственост, срещу които да бъде насочено принудителното изпълнение. Общественополезен труд ще се налага също при по-тежки противообществени прояви и при повторение на деянието. Досегашните разпоредби на закона предвиждат съдът по преценка заедно с наказанието да налага и принудителната административна мярка "забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и в чужбина". Сега се предлага кумулативно налагане на наказанието и мярката.

Със законопроекта се регламентират правомощията на стюардите при спортни мероприятия. Те ще се изразяват в проверка на обекта и зоната преди и след спортното мероприятие; даване на указания и информация на посетителите; проверка на документи/знаци; недопускане на лица и превозни средства без право на достъп; наблюдение на поведението на посетителите в секторите с цел недопускане на инциденти; оказване на съдействие в района на спортните обект и зона. Предвидено е стюардите да преминават специализирано обучение, като курсовете ще се организират от спортните клубове по програма, съгласувана с Министерството на физическото възпитание и спорта и с Министерството на вътрешните работи.

Въвеждат се допълнителни изисквания към монтирането и използването на видеокамерите в спортната зона и се ограничава възможността едно лице да бъде придружител на повече от три деца.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна