Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Искането на Легия "Раковски" не е представително

Снимка: БГНЕС

Българска офицерска легия "Раковски" ще изпрати писмо до институциите, в което се заявява, че се отказват от увеличението на заплатите, но искат да остане сегашната възраст за пенсиониране на военнослужещите. В случай, че предложенията им не бъдат приети, военните са готови на мирен протест. Това каза майор Иван Милов в предаването "12+3".

От своя страна военният министър Аню Ангелов заяви, че всички военнослужещи са свободни да задават въпроси на министъра и министърът ще им отговори. Но не приемам, след като съм обяснил много подробно какво правим, не приемам една малка част - 960 /толкова са членовете на легия"Раковски"-б.ред. /, а в армията служат 44 хиляди, за каква представителност говорим? Второ, искам да подчертая, може и да членуват в легията и войници, и сержанти. Но войниците нямат нищо общо с повдигнатия въпрос. Поради простата причина, че те няма как да се пенсионират като военнослужещи. Затова подчертах, че това не е представително искане.

Министърът каза, че не е получил откритото писмо на легия "Раковски".

Когато обсъждахме идеята на Съвета по отбрана, ние стигнахме до извода, че една малка част, една трета от това повишение от 10 процента може да бъде осигурено от икономии на министерството. Но то е твърде малко. И ние решихме да влезем в разговори с Министерството на финансите и да обсъдим варианти, при които може да се освободи ресурс, който да бъде използан от МО. Направихме го с цел да се покрие 3-годишната инфлация. И това е в интрес на всички, обясни министър Ангелов.

Междувременно министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че искането на военните да не се повишават заплатите им, но да се запази привилегията за ранно пенсиониране, всъщност е искане на група висши офицери, които, по думите му, имат интерес да си получат 20-те заплати и да започнат работа някъде другаде. Това обаче не е в интерес на младите офицери, заяви Дянков.

Чуйте интервютата с министър Ангелов и майор Иван Милов в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна