Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството на барока" 2012 - изисканост и оригиналност

Зефира Вълова и Алексис Косенко ще бъдат отново на софийска сцена заедно
Снимка: Свилен Димчевски

На 6-и октомври 2012 г. започва шестото издание на фестивала "Изкуството на барока", организиран от сдружение Luxuria Europae, носител на приза "Музикален проект на 2010 г." в националното допитване на "Алегро виваче" за "Музикант на годината". Той се утвърди като единствен по рода си у нас фестивал за старинна европейска музика, изпълнена на оригинални инструменти от епохата. Фестивалът "Изкуството на барока" е част от календара на  културните събития на Столична община през 2012 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

За поредна година през месеците октомври и ноември столичани  и гости на  София  ще се насладят на фина селекция от най-емблематичните прозведения от ХVІІІ и ХІХ век. В програмата са включени премиери, нови  за българската публика изпълнители – звезди на международната сцена като Алън Размунсен - клавесин, Боян Чичич - цигулка, плеяда френски  певци, както  и добре познати и обичани  родни инструменталисти, а също и образователни прояви за деца и студенти. Българските таланти Зефира Вълова и Тодор Петров ще гостуват също на сцената на  Кюстендил и Велико Търново, за да направят съпричастни към огромното богатство на бароковата музика меломаните там.

Концертните програми са подбрани според предпочитанията както на  публиката, така и на музикантите. Сред акцентите  на фестивала са концерт на ансамбъл "Кордевенто"  с "Годишните времена" от Вивалди, изпълнени на блокфлейта; гостуване на Бароковия оркестър на Европейския съюз с програма, пренасяща ни в Рим около 1700 година; вълшебният свят на Шуберт с очарователния френски баритон Ален Бюе; "Парижките квартети" на Телеман, поднесени от флейтиста Алексис Косенко и неговия ансамбъл "Посланици"; първото изпълнение в България на операта „Баядерки“ от Кател, специално  написана за Наполеон, под диригентската палка на Дидие Талпен, с участието на словашки и чешки оркестър и НФХ "Светослав Обретенов".

Концертите ще бъдат в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", в зала "България", Евангелска методистка църква  Др. Лонг, а образователните прояви - в НМА "Панчо Владигеров" и Народно читалище "Славянска беседа".

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева със Зефира Вълова - артистичен директор на фестивала "Изкуството на барока".
По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна