Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на ноември паметникът на Цар Освободител ще бъде реставриран

Снимка: БГНЕС

До края на ноември паметникът на Цар Освободител ще бъде реставриран и ще бъде върнат на мястото му пред Народното събрание, увериха на пресконференция от Камарата на строителите.

Паметникът на Цар Освободитела не е нарязан, а е разглобен на частите си, от които е бил конструиран преди 109 години и това е първата му цялостна реставрация. Тя ще струва повече от 1 милион и 200 хиляди лева, осигурени от частни средства на Руски дарителски фонд. Всички действия по възстановяването се документират в дневник и със снимков материал на детайлите, които се обработват, увери инженер Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите.

По повод на обвиненията, че паметникът е оставен на парчета в разграден двор, главният архитект на София Петър Диков увери, че ще бъде засилена охраната:

Убеден съм, че и ние от Столична община и Камарата на строителите, и изпълнителите на реставрацията ще трябва да се замислим много сериозно върху организацията. Абсолютно е основателна забележката за сигурността и наистина смятаме да го разгледаме и в това отношение да подобрим сериозно и охраната, и начина, по който се реставрира скулптурата, защото аз не си представям някое парче да се отнесе и да се предаде на вторични суровини.

Светослав Глосов обясни:

Свалена е главната фигура на императора с коня, както и двете по-малки конни фигури от двете страни на паметника. Целта на демонтажа им е укрепването на конструкцията, която е изгнила тотално. Това се установи и при монтажа. Нещо, което е предвидено в самия проект.

Петър Диков коментира и въпроса дали реставрацията се прави, за да може да се изгради подземен паркинг на площада:

Това е лъжа. Нито има някой интерес към момента за подземен паркинг, нито има някакво движение.

Целия репортаж чуйте звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна